Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Audiovisuella medier: Ämnesguide

Att börja söka

Innan du börjar använda de mer specifika ämnesdatabaserna här nedan, kan du gärna börja med att söka i Summon, som letar bland bibliotekets böcker, e-böcker, elektroniska tidskrifter, flera bibliografiska databaser mm.

Databaser för litteratursökning inom audiovisuella medier

Ämnesguide för ämnesområdet audiovisuella medier

Bild: "Sound of freedom" av Gerbrand Oudenaarden (CC BY NC SA)

Välkommen till den här ämnesguiden för media, musik och film! Här har vi försökt samla sådant vi tror kan vara av intresse för dig som studerar eller forskar. Vissa av resurserna är sådana som ligger gratis på nätet, andra är sådana som högskolans bibliotek prenumerar på och som du behöver logga in för att använda. Användar-ID och lösenord är då samma som till högskolans övriga tjänster.

Fjärrlån

Om du hittar referenser till litteratur som biblitoteket inte äger, så brukar vi nästan alltid kunna få tag på materialet från något annat blbliotek. Det är det vi kallar fjärrlån. Att beställa en bok är gratis. Att beställa en artikel kostar 20 kr. I genomsnitt tar det 3-7 dagar innan du får det du beställt. Mer info och beställningsformulär hittar du här.

Annat användbart

Arkivmaterial

Boka ett rum i biblioteket

I biblioteket finns två ljud- och bildrum särskilt till för studenter och personal på mediautbildningarna.

I det större rummet, Åbo,  kan man bekvämt sitta 7 personer och några till om man tar in extrastolar. Där finns en stor TV-skärm och möjlighet att spela CD, SACD, Blu-Ray, VHS och en del andra format. Det finns även en Mac och en PC i rummet, som också kan mörkläggas. I det mindre rummet, Elverum, finns det plats för två personer och det är bestyckat med en Mac. I rummen finns bl a programvarorna Creative Clouds, Adobe Creative Suite Production Premium CS6, Apple Logic Pro X, Avid Media Composer 7.0, Avid Pro Tools och en enklare uppkoppling mot ISIS-servern.

Bland mycket annat kan man använda rummen till att arbeta med arkivmaterial från Kungliga bibliotekets avdelning för audiovisuella medier. Mer info:

http://smdb.kb.se/om-smdb/

Rummen bokas genom bibliotekspersonalen: bibinfo@du.se alt telefon: 023-778180

För mer information om rummen eller arkivmaterialet, kontakta Kurt Byström:

kby@du.se, 023-778177