Skip to main content

E-böcker: Dawsonera

Hitta till...

Om Dawsonera

Om du vill läsa en e-bok från Dawsonera kan du välja mellan att läsa den online, eller att ladda ner den (kan då även läsas offline).

En nedladdad bok kan du välja att spara i 1, 2 eller 3 dagar. 

Dawsonera - nedladdning till mobil enhet

Om du vill ladda ner böcker till din iPhone/iPad kan du ladda ner appen Bluefire Reader eller Adobe Reader från App Store.

För Android använder du också appen Bluefire Reader eller Adobe Digital Editions, men laddar ner från Google Play.

Du behöver också ett Adobe ID.

Dawsonera - nedladdning till PC eller bärbar dator

Om du vill ladda ner böcker till din pc eller laptop kan du använda något av följande program:

Du behöver också ett Adobe ID.

För mer hjälp kring nedladdning, utskrifter mm av Dawsoneras böcker se även hjälpen i Dawsonera.

Kom igång...

Om du befinner dig på campus, så är det enklast att använda en länk till Dawsonerabibliotekets webb. Den hittar du genom att söka efter Dawsonera i sökfönstret på bibliotekets hemsida (fliken Databaser). Det gör att du får upp Högskolan Dalarna inloggningssida, så att du får behörighet att komma åt de e-böckerna.

Om du befinner dig utanför campus, så kommer alltid att få upp högskolan loginsida när du klickar på länken till Dawsonera på bibliotekets webb. Därför är det viktigt att du använder den länken för att du ska få behörighet att använda e-böckerna.

Om du söker efter en bestämd bok, så är det enklast att söka efter den i sökfönstret på bibliotekets hemsida. När du hittar den. så kommer det att finnas en länk till att Dawsonera så att måste logga in med ditt användarid.

Du kan även utnyttja följande direktlänk:

Dawsonera

Läsa online

Klicka på knappen "Read online". Nu kan du läsa boken på skärmen. Boken öppnas alltid på titelsidan, och man bläddrar genom att använda pilknapparna mitt på varje sidkant. Det går också att använda scrolllisten ovanför texten. Innehållsförteckningen visas till vänster.

Ladda ner

Klicka på den här knappen för att ladda ner e-boken, så att den även kan läsas offline. Du kan välja mellan 1, 2 eller 3 dagars lånetid. Vid låneperiodens slut går det inte längre att läsa boken, och du måste göra ett ny nedladdning. Du måste också i nedladdningsfönstret välja vilken läsare du ska använda. I fönstret visas den eller de som du har installerade på din dator/läsplatta/telefon. Det går inte längre att använda Adobe Reader för läsning av Dawsoneras e-böcker. Du behöver ha antingen Adobe Digital Editions eller Bluefire Reader installerad.

Du kan inte skriva ut eller kopiera ur en nedladdad e-bok hos Dawsonera. Det är bara möjligt om man läser den online på deras webb.

Länk till Dawsoneras Online reading guide.

Min bokhylla, anteckningar och utskrifter

Min bokhylla

I den högra kolumnen på sidorna för sökningens träfflista och sidan för detaljerad beskrivning av boken finns "My bookshelf". Dit kan du lägga/spara boken genom att klicka på stjärnan till höger om boktiteln.

Anteckningar

Du kan spara dina anteckningar medan du läser online genom att använda fliken för "Notes" till vänster. Dina anteckningar spars på ditt konto tillls du väljer att ta bort dem. Du kan även exportera, dela och importera anteckningar till boken.

Utskrift och kopiering

Varje användare kan skriva och kopiera ungefär 5% av texten i en e-bok hos Dawsonera. Detta varierar mellan olika e-böcker beroende på villkor som gäller i Dawsoneras avtal med förlaget.

Denna gräns gäller per användare och e-bok. Du kan inte logga ut och logga in igen för att skriva ut/kopiera ytterligare 5%. Om en bok har 300 sidor, så kan du totalt skriva ut/kopiera 15 sidor. Hur många sidor som du har kvar att utnyttja ser du genom att klicka på "Copy" eller "Print".

Exempel på e-böcker hos Dawsonera