Om du inte har åtkomst till en artikel finns alternativa vägar. På biblioteket har vi sammanställt olika förslag om hur du kan komma åt artiklar.
Kontakta författaren
Forskare får dela artiklar som inte är öppet tillgängliga med varandra om detta är tillåtet enligt avtal med förlaget, så kallad ”scholarly sharing”. Se Sherpa/Romeo för de villkor som gäller.
Ditt nätverk kan bestå av kollegor, kontakter och även sociala medier. Se Sherpa/Romeo för de villkor som gäller.
Allt fler artiklar publiceras öppet tillgängliga och det enklaste sättet att komma åt dem är via söktjänster såsom Google eller Google Scholar. Ett annat alternativt är söktjänsten 1findr där du kan söka efter öppet tillgängliga artiklar i refereegranskade tidskrifter.
Det finns ett antal plugins eller tillägg som kan installeras för att göra det lättare att hitta öppet tillgängliga artiklar:
Kopernio är ett tillägg som hittar både öppet tillgängliga versioner av artiklar och de artiklar du har tillgång till via högskolans prenumerationer. Kräver registrering.
Unpaywall-tillägget visar en grön hänglås-ikon om det finns en öppen version av artikeln du har sökt.
Open Access button är ett tillägg för att hitta öppna versioner av artiklar och förmedla en förfrågan till författaren om att göra en öppen version av artikeln tillgänglig via ett institutionellt arkiv.
På Kungliga bibliotekets webbsida hittar du flera förslag på söktjänster och plugins.
Om du inte själv får tag på en bra version av artikeln hör av dig till oss. Biblioteket kan förmedla fjärrlån av artiklar publicerade i tidskrifter som vi inte har tillgång till.